Journalistic code of ethics and journalists' liability for damages - Čeferin, Rok (Teorija in praksa, 2017)
Avtorja raziskujeta stališče Vrhovnega sodišča Republike Slovenije glede razmerja med kršitvami novinarskega etičnega kodeksa in odškodninsko odgovornostjo novinarjev. Analiza njegove sodne prakse je potrdila, da sodišče šteje (ne)skladnost novinarjevega ravnanja z določbami novinarskega etičnega kodeksa za eno od meril pri ugotavljanju dopustnosti ravnanja kot elementa odškodninske odgovornosti, vendar sodišče pri sklicevanju na kodeks ni dosledno. Avtorja menita, da bi le jasna, dobro argumentirana in enotna sodna praksa na tem področju prispevala k večji pravni varnosti v tovrstnih pravnih razmerjih.
Keywords: etični kodeksi; Journalism; Journalist code; Liability for damages; Novinarski kodeks; Novinarstvo; Odškodninska odgovornost; poklicna etika; Practice of law; Sodna praksa