Obračun - Prežihov Voranc (knjige, 2020)
Zaradi pomanjkanja dela se je vodstvo tovarne odločilo, da odpusti petdeset nekvalificiranih delavcev. Delavci so se preko svojih zaupnikov uprli in odpust se je zavlekel od jeseni na zimo. Končno pa je prišel dan, ko so odpuščeni delavci v mrazu čakali pred pisarno, da dobijo zadnjo plači.