DOMA. Lončena posoda. Čeprav sc dandanes malo rabi lončena posoda, ven-; i dar je še marsikatera jed, Ivatera se boljše pripi-avi v lončenej Jwsodi, no;io v železni. Ker so jta to blago kaj rado stre in ker je nadalje' lon- čena posoda razpokanim loščem zdravju prav tako škodljiva kakor železna, zato se mora v tem ozira paziti, da se ^ohrani lošČ. Novi ilriMi lond se *j Prečtavši draga „Slovenka", v tvojih vodno mi /.elo priljubljenili pi-edalHi- notico : Kaj je slava — sem se domislil, da bi bilo dobro, ako i našo Slovenlce Icaj voč zvedo o tem znamenitem Špancu. . . , . i —. **) Na jednak način so kronali i Petrarko, Arrosta in nesr.ćnega pesnika';;6sTtf-''^ bojenega Jeruzalema", Torquata Tassa. — Op. piščeva. 120 Listnica uredništva. nalijejo z mrzlo vodo, postavijo se k ognju ter se polagoma razgrcvajo do najvišje tojdine. Seveda se mora vedno prilivati, da je lonec poln. Lončena posoda, katera je stala na mrzlem, ne smo se razgreti hi- poma, ravno tako se vroča ne sme ohladiti na mali, ker drugače trpi lo^č škodo. Ko se je nov lonec torej dohi'o izkuhal, nnj se počasi ohladi z vodo vred. Pravijo, da je tako podkuliana i)osoda trpcžncjša. Če pa je lošč razpokal, pomaga si gospodinja na ta način, da zmeša V,a vode s kisom in Y20 soli, napolni posodo s to mešanico in jo pnsti vreti 1 uro, potem pa posodo dobro umije. . Za umivanje se pridene vodi nekaj sode. Slaho riizH-dijmo nn^ih pdroljk zakrivi čestokrat novi stenj, kateri se je navlekel vlago pri trgovcu ali pa se je shranjeval doma na vlažnem prostoru. Tako se je navlekel vlage, katera ovira, da potem stenj ne more dovolj hitro piti petroleja. Stenj hitro zogljeni, plamen pa je temen in sve- tiljka razširja neprijeten duli. Zato naj se stenj dobro posuši, predno se rabi. Nekateri tudi svetujejo, naj se namoči 24 ur pred rabo v slanem kisu in potem posuši. Uazpokane roke se najlepše zacelijo, ako se zvečer, predno se gre spat, drgnejo s špehom. Seveda je treba obleči potem rokavice, da se posteljnina ne omasti. Drugo, tudi jako dobro sredstvo je, da se roke koj po umivanju, ko so še vlažne, namažejo z medom in potem posuše.