Antimüllerian hormone and oxidative stress biomarkers as predictors of successful pregnancy in polycystic ovary syndrome, endometriosis and tubal infertility factor - Fabjan, Teja (Acta chimica slovenica, 2020)
Oksidativni stres v folikularni tekočini (FF) naj bi bil odgovoren za nenormalen razvoj oocitov. V našo raziskavo so bile prospektivno vključene pacientke s sindromom policističnih jajčnikov (PCOS), endometriozo in tubarnim dejavnikom neplodnosti (TIF) ter zdrave ženske z dejavnikom moške neplodnosti. Od vsake bolnice je bil odvzet vzorec FF iz dominantnega folikla. Določene so bile koncentracije TAS, 8-IP, 8-OHdG in AMH. Pri ženskah s PCOS smo ugotovili bistveno nižje vrednosti označevalcev oksidativnega stresa v FF. Stopnje 8-IP in TAS so bile v FF žensk z endometriozo nižje. Pri ženskah s TIF smo ugotovili tudi bistveno nižje vrednosti vseh testiranih označevalcev v FF, razen za 8-OHdG in AMH. Želeli smo videti, ali lahko označevalec, izmerjen v FF pri posamezni diagnozi, napoveduje uspešnost pridobitve zarodka iz tega folikla. Rezultat 8-OHdG v FF pri pacientkah s PCOS je izstopal in se je izkazal za dober napovedni označevalec dozorelih in oplojenih oocitov pri teh pacientkah. Potrebne so nadaljnje raziskave, da bi lahko pridobljeno znanje uporabili za izboljšanje rezultatov postopkov IVF.
Keywords: endometrioza; oksidativni stres; oociti; policistični jajčniki