Should higher education institutions worry about the precarisation of professional work? - Pavlin, Samo (Annales. Series historia et sociologia, 2018)
Ta konceptualni članek pokaže zakaj in zaradi katerih razlogov naj visokošolske institucije skrbi prekarizacija profesionalnega dela. Vedno večje število visokošolskih institucij se v zadnjem času trudi izboljšati profesionalno relevantnost študijskih programov v relaciji do (ne)ujemanja spretnosti in problemom brezposelnosti. V tem kontekstu članek proučuje glavne dejavnike, ki v visokem šolstvu vplivajo na razvoj profesionalcev in označi prekarizacijo profesionalnega dela kot zelo relevanten družben problem. Posebna pozornost je namenjena primerjavi prekarizacije mladih visokošolskih diplomantov z elementi prekarizacije akademikov. Članek zaključimo z ugotovitvijo, da sta prekarizacija diplomantov in kvaliteta zaposlitev akademikov povezana pojava.
Keywords: College graduates; Diplomanti (univerze in visoke šole); Labor market; Precarious employment; Prekarno delo; Profesionalizacija; Professionalization; Trg dela