Protokol z omejevanjem spodbujajoče terapije pri bolnici po nezgodni možganski poškodbi - Zajc, Dejana (Rehabilitacija (Ljubljana), 2012)
Omejitvena terapija dokazano vpliva na izboljšanje funkcije hemiparetične roke pri bolnikih po možganski kapi in z drugimi nevrološkimi obolenji s klinično sliko hemipareze. V objavljenih študijah pa nismo našli takšnega protokola, ki bi ga lahko prenesli v slovensko klinično prakso. Najkrajša priporočena obravnava je tri ure dnevno, česar pri organizaciji delav delovni terapiji na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu - Soča nimogoče izpeljati. S poročilom o primeru želimo predstaviti učinkovitost eno uro in pol trajajoče ambulantne obravnave, pri kateri smo vključili nošenje omejitvene rokavice v domačem okolju v času terapije. Bolnica je pred petnajstimi leti je doživela nezgodno poškodbo možganov, katere posledica je bila desnostranska pareza. Na začetku smo aktivnosti ocenili s pomočjo dnevnika za ocenjevanje motorične aktivnosti ŽMotor Activity LogŽ (MAL), ki jepokazal zanemarjanje dominantne desnice. Ker je bolnica ustrezala vključitvenim kriterijem, smo 10-krat izvedli intenzivno terapijo, in sicer dvakrat tedensko. S terapijo smo pri bolnici želeli spodbuditi namensko gibanje roke pri opravljanju nalog, ki so bile zanjo smiselne. Skupaj z bolnico smo pripravili seznam nalog, ki jih je nato izvajala tudi v domačem okolju. Po končani terapiji smo ugotovili, da je bolnica paretično roko več inbolje uporabljala. Pri kontrolnem testiranju čez mesec dni pa smo ugotovili,da se je izboljšana sposobnost gibanja roke ohranila ali celo še izboljšala. Pri predstavljeni bolnici se je omejitvena terapija pokazala kot uspešna pri izboljšanju funkcije njenega okvarjenega zgornjega uda. Da bi dokazali zanesljiv učinek zastavljenega protokola, bi bilo potrebno izpeljati študijo z večjim številom naključno izbranih bolnikov.
Keywords: Brain Injuries; Case Reports; constraint-induced movement therapy; delovna terapija; možgani; možganske poškodbe; Occupational Therapy; poškodbe; rehabilitacija; vocational rehabilitation