Analysis of the accuracy of reconstructed two teeth models manufactured using the 3DP and FDM technologies - Budzik, Grzegorz (Strojniški vestnik, 2016)
Dodajalne izdelovalne tehnologije (AM) imajo na področju biomedicine pomembne prednosti pred postopki izdelave z odvzemanjem materiala, še posebej takrat, ko gre za gradnjo kompliciranih oblik človeške anatomije in kompleksnih poroznih mikrostruktur. Na trgu je veliko naprav, ki uporabljajo dodajalne izdelovalne tehnologije. Vsaka od njih ima posebne lastnosti in zahteve glede materialov, pogojev okolice, temperature procesa in korakov končne obdelave modela. Prav zaradi raznolikosti omenjenih lastnosti in različne razpoložljivosti tehnologij za hitro izdelavo prototipov (RP) danes še nobena od njih nima dominantnega položaja na področju aplikacij v medicini, kar velja tudi za dentalno kirurgijo.
Keywords: dentalni modeli; hitra izdelava prototipov; spreminjanje gorišča; vzvratno inženirstvo