Roman bronze vessels on three tear-shaped feet - Božič, Dragan (Instrumentum, 2004)
Michel Feugere je bil prvi, ki je leta 2000 zbral majhne predmete kapljičaste oblike in jih razložil kot nožice rimskih bronastih posod, prispajkane po tri na dna bronastih posod, po njegovem mnenju morda velikih situl. Tej zbirki, ki obsega primerke iz Francije, Španije in rimske kolonije Akvileje v Italiji, lahko dodamo eno nožico iz Kölna in morda še dve polmesečaste oblike iz Badna v Švici in iz avgustovskega tabora Augsburg-Oberhausen v Nemčiji. Feugere svoje domneve ni mogel podpreti z navedbo kake rimske posode, ki bi imela take solzaste nožice še in situ. Med bronastimi posodami iz Pompejev pa sta dve različnih oblik, velika skodela in košaričasta posoda, obe z zaokroženim dnom, ki sta imeli na njegovi zunanji strani »tre piedi a forma di virgola«. Kot je pogosto pri nožicah italskih bronastih posod iz pozne republikanske dobe, uporaba rimskih kapljičastih nožic ni bila omejena na eno vrsto bronastih posod. Kar se tiče datacije, nam Pompeji dajo kot terminus ante quem usodno leto 79 n. št.
Keywords: 1. stoletje n. št.; Akvileja; ancient Rome; Aquileia; Augsburg-Oberhausen; Baden; bronaste posode; chronology; France; Francija; Germany; Italija; Italy; kapljičaste nožice; Köln; kronologija; Nemčija; polmesečaste nožice; Pompeji; rimska doba; Spain; Switzerland; Španija; Švica