Is quadrant biopsy adequate as first-line sampling scheme in men likely to have non-organ-confined prostate cancer - Brnić, Zoran (Radiology and oncology (Ljubljana), 2005)
Izhodišča. Pri bolnikih z zgodnjim rakom prostate omogoča razširjena biopsija prostate (BP) boljšo senzitivnost in natančnejšo zamejitev tumorja, pri bolnikih z razširjenim rakom prostate pa je potrebna samo potrditev raka z BP.Z raziskavo smo želeli ugotoviti, ali je kvadrantna BP primerna za patološko oceno pri bolnikih, ki imajo verjetno napredovali rak prostate. Pravtako smo želeli ugotoviti, ali zmanjšanje števila vzorcev poslabša zanesljivost BP zaradi manjkajočih kvantitativnih histoloških podatkov. Bolniki in metode. Pregledali smo podatke 84 moških, pri katerih je bila opravljena BP in so bili razdeljeni v skupini "H" (verjeten) in "L" (malo verjeten) napredovali rak prostate. Patohistološke izvide 5-12 vzorcev BP in simuliranih kvadrantnih BP smo retrospektivno primerjali med seboj, posebej glede na prisotnost raka prostate, volumen tumorja, Gleasonovo točkovanje in prisotnost prostatične intraepitelne neoplazme visokega gradusa (HGPIN). Rezultati. V skupini H je bila stopnja detekcije raka prostate primerljiva, signifikantno pa je padla v skupini L pri simuliranih kvadrantnih BP. Tako se je število pozitivnih vzorcev v skupini H samo neznačilno spremenilo (p = 0,39) in se je značilno zmanjšalo v skupini L (p = 0,04) zaradi zmanjšanja vzorčenja. Prav tako v skupini H nismo spregledali nobene HGPIN, medtem ko smov kupini L spregledali dve. Kot posledica zmanjšanja števila vzorcev se je Gleasonovo točkovanje v obeh skupinah neznačilno spremenilo. Zaključki. Pri bolnikih z napredovalim rakom prostate je kvadrantna BP primeren prvi diagnostični postopek, saj z njo dobimo dovolj pomembnih podatkov. Zmanjšanje števila vzorcev praviloma ne vpliva na odločitev o vrsti zdravljenja napredovalega raka prostate.
Keywords: biopsija; Biopsija igelna; Biopsy, Needle; diagnostika; Pathology; prostata; Prostata, novotvorbe; prostate; Prostate-Specific Antigen; Prostatic Neoplasms; Prostatični -specifični antigen; rak (medicina)