Razumevanje novih direktiv EU na področju standardov za organe za enakost (knjige, 2024)
Svet Evropske unije je 7. maja 2024 sprejel dve novi direktivi, ki določata sklop minimalnih standardov za organe za enakost (Direktiva 2024/1500 in Direktiva 2024/1499). Ti dve direktivi od držav zahtevata, da sprejmejo posebne in konkretne ukrepe za zagotavljanje neodvisnosti organov za enakost ter njihove učinkovitosti v boju proti diskriminaciji in spodbujanju enakosti. Ti dve direktivi imata transformativni potencial. Če želimo, da se ta potencial v celoti uresniči, ga je treba ustrezno razumeti in tudi izvajati. Junija 2024 je Equinet – Evropska mreža organov za enakost naročila skladu Equal Rights Trust, naj razvije pravni povzetek direktiv EU o standardih za organe za enakost. Povzetek vključuje podrobno analizo določb direktiv s podrobno oceno besedila členov, ob upoštevanju uvodnih izjav, pripravljalnega gradiva in drugih obstoječih pravnih instrumentov ter veljavnih priporočil. Povzetek, ki zajema teme namena, pooblastil, neodvisnosti, virov, pristojnosti in dostopnosti, opredeljuje sklop ključnih načel za razumevanje, prenos in izvajanje direktiv. V tem dokumentu ta ključna načela združujemo v en sam dokument. Ta dokument zagotavlja pregled zahtev direktiv na visoki ravni, pri čemer se sklicuje na posebne člene, ki jih zajema, in ustreza naslovom zadevnih naslovov v povzetku, v katerih je mogoče najti popolno analizo. Namen tega sklopa ključnih načel je pomagati državam članicam, osebju organa za enakost, pravosodnim delavcem in drugim deležnikom pri operacionalizaciji standardov pri njihovem prihodnjem delu ter zagotoviti doslednost v nacionalnem poročanju ECRI in Evropski komisiji.