Prilagodljivo večnivojsko načrtovanje nadomestnih habitatov - Rozman, Renata (visokošolska dela, 2022)
V doktorski disertaciji smo razvili metodo za vzpostavitev sistema za prilagodljivo več nivojsko načrtovanje nadomestnih habitatov (NH). Glede na dosedanjo prakso se NH v Sloveniji najpogosteje določa na podlagi subjektivne strokovne ocene brez uporabe jasno opredeljene metode, zaradi česar je stopnja uspešnosti njihove izvedbe nizka. Namen je prispevati k zapolnitvi te vrzeli in predlagati metodo za razvoj sistema za pregledno in bolj objektivno določitev obsega NH v procesih presoje vplivov izvedbe planov v naravo na varovanih območjih (v nadaljevanju presoje). Metoda temelji na uporabi multikriterijske analize. Sistem pa gradijo kvalitativni več kriterijalni modeli, zgrajeni z metodo DEX in orodjem DEXi. V sistem smo vgradili tudi metodo za kvantifikacijo nadomestnih faktorjev in oceno ustreznosti območja NH. V procesu validacije smo potrdili ustreznost razvite metode in sistem uporabili na treh študijskih primerih, in sicer na primerih obvoznice Škofljica z vplivom na repaljščico (Saxicola rubetra), občinskega prostorskega načrta občine Vrhnika z vplivom na kosca (Crex crex) in odlagališča Barje z vplivom na sloko (Scolopax rusticola). Potrdili smo, da je s sistemom mogoče bolj pregledno in posledično bolj objektivno vrednotiti prostorske plane. Sistem omogoča tudi primerjave različnih primerov določitve obsega NH v Sloveniji. Sistem je enostaven za uporabo glede zahtevanih vhodnih podatkov in fleksibilen pri iskanju najustreznejših rešitev, zato je lahko uporabna metoda za podporo odločanju v procesu presoje.
Keywords: biodiversity; biotska raznovrstnost; compensation multiplier; nadomestni faktor; nadomestni habitati; Natura 2000; offset