Design of a prototype system operant in lunar environment - Ambu, Rita (Strojniški vestnik, 2014)
Veliko zanimanje za raziskovanje Lune je v preteklih letih privedlo do več lunarnih misij. Informacije, zbrane na teh misijah, govorijo v prid priložnostim za vzpostavitev človeške prisotnosti na našem naravnem satelitu in izkoriščanje morebitnih koristi. Za postavitev baze na Luni pa bi bila potrebna obsežna dela s pripravo lokacije, izkopavanjem in premikanjem materiala. Delovne operacije strojev za izvajanje teh delovnih operacij bi bile sicer značilne za gradbeno mehanizacijo, za učinkovito delo na Luninem površju pa bi bile potrebne drugačne konstrukcijske rešitve strojev.
Keywords: delovanje; finite element method; lunarno okolje; metoda končnih elementov; prototipi; simulacije; zasnova