Economic restructuring and democratization of the media in postsocialist countries - Splichal, Slavko (Teorija in praksa, 1993)
Kritično so obravnavane implikacije privatizacije za demokratični proces v Vzhodni/Srednji Evropi iz štirih vidikov: javnega interesa, ekonomske učinkovitosti, politizacije ter omejitev dane socialne strukture. Temeljna teza pravi, da ne v Zahodni ne v Vzhodni Evropi za medije ni racionalna podreditev bodisi političnim bodisi ekonomskim načelom delovanja, ker mediji ravno povezujejo ti dve nasprotni sferi.
Keywords: Europe; Evropa; demokratizacija; postsocializem; mass media; množični mediji