How entrepreneurs' personal characteristics affect SMEs' growth - Širec, Karin (Naše gospodarstvo, 2010)
V prispevku proučujemo razlike v osebnih lastnostih podjetnikov in ugotavljamo, kakšen je njihov vpliv na rast MSP. V središču podjetniške teorije je koncept proučevanja podjetnikov in njihovih razlikovalnih značilnosti. V naši raziskavi smo jih proučevali s pomočjo delitve na osnovi psiholoških in nepsiholoških motivacijskih dejavnikov. Za vsako kategorijo obravnavanega modela opisujemo izsledke naše študije in pri tem izpostavljamo zlasti tiste ugotovitve, ki so se pokazale kot statistično značilni dejavniki vpliva na rast MSP. Izsledki raziskave so pomembni za tri ciljne skupine: družbo kot celoto, oblikovalce vladnih politik in znanstvenike, ki proučujejo fenomen podjetništva. Prispevek končujemo s priporočili oblikovalcem vladnih politik v smeri pospeševanja rasti in dviga uspešnosti slovenskih podjetij.
Keywords: mala podjetja; srednja podjetja; rast; razvoj; podjetništvo; podjetniki; osebnostne lastnosti; osebnostni razvoj; motivacija; motivation