Primerjava varnosti in pomnjenja gesel - Bošnjak, Leon (Uporabna informatika (Ljubljana), 2022)
Besedilna gesla so dandanes še vedno najbolj pogost mehanizem avtentikacije, predvsem zaradi enostavne uporabe in implementacije, ter lažje pomljivosti. Kljub številnim prednostim pa so s postopnim povečanjem procesorske moči računalnikov postala dovzetna za številne napade, zaradi česar se je pojavila potreba po daljših, bolj varnih, ter težje zapomljivih geslih. Posledično so bile raziskane številne alternativne sheme avtentikacije, med drugim tudi grafična gesla. Študija, ki so jo leta 2017 izvedli McLennan in sodelavci, je predstavila novo shemo grafične avtentikacije, imenovano Game Changer Password System (GCPS), v sklopu katere so znaki gesla predstavljeni s položaji igralnih figuric. č eprav avtorji ocenjujejo uporabnost sheme kot obetavno, rezultati študije ne dosegajo zadostne stopnje veljavnosti, saj ne upoštevajo zahtevane varnosti gesel. Poleg tega so avtorji ugotovili, da je potrebno rezultate primerjati tudi s tradicionalnimi gesli. V tej raziskavi smo preučili pomljivost in čas vnosa besedilnih in GCPS gesel, ter rezultate med obema metodama statistično primerjali. Pokazali smo, da so besedilna gesla boljša tako glede pomljivosti, kot tudi hitrosti vnašanja, kar opravičuje njihovo uveljavljenost kot osnovni mehanizem avtentikacije.
Keywords: besedilna gesla; gesla igrifikacije; računalništvo; statistične primerjave; varnost gesel