Large ulcerating metastasizing basal cell carcinoma of the back - Banič, Borut (Zdravniški vestnik, 2011)
Do sedaj sta se za odkrivanje metastaz bazalnoceličnega carcinoma (BCC) uporabljali metodi računalniške tomografije (CT) in magnetne resonance (MRI). PET-CT smo uporabljali pooperativno za odkrivanje morebitnih preostalih metastaz, ki se jih z drugimi metodami ni dalo prikazati. BCC trupa so praviloma obsežnejši kot tisti v predelu glave in vratu. Ti tumorji tudi pogosteje metastazirajo. Iz literature je sicer razvidno, da se pri metastatskem BCC klasifikacijski sistem TNM rutinsko ne uporablja. Obstaja 19 poročil o metastatskem BCC trupa. Predstavljamo primer 78-letnega bolnika z obsežnim ulceroznim metastatskim bazalnoceličnim karcinomom trupa. Podan je pregled literature podobnih primerov in uporaba klasifikacijskega sistema TNM.
Keywords: Aged; bazalnocelični karcinom; Carcinoma, Basal Cell; Karcinom bazalnocelični; Kožne novotvorbe; Limfatična metastaza; Lymphatic Metastasis; Magnetic Resonance Imaging; Magnetna resonanca; metastaze; Neoplasm Staging; Novotvorba, stadij; rak (medicina); Skin Neoplasms; Starostniki; Tomografija emisijska-računalniška; Tomografija radiografska, računalniška; Tomography, Emission-Computed; Tomography, X-Ray Computed