Odgovornost za neupravičeno odstranitev spletnih vsebin - Damjan, Matija (Pravni letopis, 2022)
Ponudnik spletnega gostiteljstva uporabnikom svojih storitev zagotavlja, da bodo vsebine, ki so jih naložili na njegov strežnik, ostale dostopne drugim uporabnikom interneta. Izpad spletne dostopnosti uporabniških vsebin lahko strankam povzroči škodo. Vendar so ponudniki gostiteljstva po zakonu dolžni odstraniti vsebine svojih uporabnikov, če prejmejo od tretje osebe prijavo, da gre za nezakonite vsebine. Prispevek obravnava vprašanje odgovornosti za škodo, ki nastane zaradi začasne nedostopnosti odstranjenih spletnih vsebin, če se naknadno izkaže, da je bila zahteva za odstranitev neutemeljena. Obravnavani so pogoji, pod katerimi lahko odškodninsko odgovarja oseba, ki je vložila neutemeljeno zahtevo za odstranitev, in pogoji za odgovornost ponudnika spletnega gostiteljstva, ki je vsebino neupravičeno odstranil oziroma onemogočil dostop do nje. Predstavljeno je tudi, kako bo na obravnavana razmerja vplivala prenovljena zakonska ureditev postopkov prijave in odstranitve nezakonitih spletnih vsebin, ki jo prinaša Akt o digitalnih storitvah.
Keywords: Akt o digitalnih storitvah; dostopnost; internet; nezakonite spletne vsebine; odgovornost; odškodninska odgovornost; spletno gostovanje