Visokotemperaturna stabilnost mikrostrukture hitro strjene zlitine Cu-Zr - Anžel, Ivan (Kovine zlitine tehnologije, 1997)
S postopkom hitrega strjevanja lahko v zlitinskih sistemih zmanjšamo stopnjo izcejanja in velikosti zrn, ali pa dosežemo celo prenasičeno trdno raztopino. Atomizirani prahovi in hitro strjeni trakovi so v nadaljevanju procesa navadno izpostavljeni visokim temperaturam (sintranje, ekstruzija, itd.). Uporabna vrednost hitrega strjevanja je zato pri posameznem zlitinskem sistemu pogosto odvisna tudi od visokotemperaturne stabilnosti hitro strjene mikrostrukture in odpornosti delcev utrjevalne faze na rast. Z raziskavami visokotemperaturne stabilnosti mikrostrukture hitro strjenih trakov smo za zlitino Cu-Zr določili kinetiko in aktivacijsko energijo rasti delcev intermetalne faze. V prispevku predstavlejni rezultati kažejo, da je rast delcev kontrolirana z volumsko difuzijo cirkonija, in da velja zveza r3~t pri vseh raziskanih temperaturah.
Keywords: Metallurgical and Materials Engineering; metalurgija; zlitine; baker; cirkonij; zirconium; strjevanje; kristalizacija; mikrostruktura