Multicoloring of cannonball graphs - Šparl, Petra (Ars mathematica contemporanea, 2016)
Problem dodelitve frekvenc, ki se je pojavil pri načrtovanju mobilnih telefonskih omrežij, lahko interpretiramo kot problem večkratnega barvanja uteženih šestkotnih grafov, kar porodi nekaj še vedno zanimivih odprtih matematičnih problemov. Problem večkratnega barvanja posplošimo na višjo dimenzijo in predstavimo prve aproksimacijske algoritme za večkratno barvanje t.i. grafov topovskih krogel.
Keywords: approximation algorithm; aproksimacijski algoritmi; barvanje grafov; cellular networks; frequency planning; graph coloring; mobilna omrežja; načrtovanje dodelitve frekvenc