Role of corporate security in healthcare institutions during the COVID-19 epidemic - Pavlović, Dejan (Varstvoslovje, 2023)
Namen prispevka:Prispevek preučuje ključno vlogo korporativne varnosti v zdravstvenihustanovah med epidemijo in poudarja njen pomen. Predstavlja tudi pogledezaposlenih v zdravstvu na korporativno varnost. Namen prispevka je podativpogled v trenutno stanje korporativne varnosti v Sloveniji in podati priporočilaza izboljšanje.Metode:Korporativno delovanje znotraj organizacij, s poudarkom na učinkovitikorporativni varnosti, smo predstavili z deskriptivno metodo in sintezo obstoječihznanj. Obravnavano tematiko smo predstavili s pregledom in analizo vsebin pisnihvirov domače in tuje literature, v empiričnem delu pa smo uporabili kvantitativnometodo anketnega vprašalnika. Vprašalnik je bil sestavljen iz sklopa vprašanjzaprtega tipa (18 trditev s petstopenjsko Likertovo lestvico) in sociodemografskihpodatkov (spol, starost, izobrazba, status v organizaciji, področje dela in območjeprebivanja). Podatke smo uredili in analizirali s pomočjo programa IBM SPSS,verzija 23.0.Ugotovitve:Glavni cilj korporativne varnosti je zagotoviti varnost ljudi v določeniorganizaciji. Zdravstvene ustanove predstavljajo kritično infrastrukturo, ki delujeneprekinjeno, zato mora biti varovana 24 ur na dan. Po mnenju zaposlenih vzdravstvenih ustanovah je bilo zagotavljanje varnosti v času epidemije v povprečjuustrezno, organizacija varnosti pa je bila dobro načrtovana.Omejitve/uporabnost prispevka:Ugotovitve prispevka so izhodišče za nadaljnje raziskovanje s področjaobravnavane tematike, hkrati pa služijo tudi za seznanitev strokovne in splošnejavnosti o dani tematiki.Izvirnost/pomembnost prispevka:Prispevek je izhodišče za empirične študije, ki bodo obravnavale korporativnovarnost v povezavi z zdravstvenimi ustanovami.
Keywords: COVID-19; korporativna varnost; varnost; varnostna tveganja; zdravstvene ustanove