Nanoscale modification of hard coatings with ion implantation - Škorić, Branko (Materiali in tehnologije, 2011)
Mehanske lastnosti novih prekritij na podlagi večplastne strukture so bile raziskane v merilu nanometra. Večplastna struktura sestoji iz nitridne plasti na podlagi iz jekla, trdo prekritje pa je naneseno s fizikalnim nanosom par in nanosom z ionskim curkom. Uporabljena je tudi ionska implantacija z Nspodaj2-ioni. Opisana je uporaba nanoindentacije za določitev trdote in elastičnega modula. Rezultati so analizirani z upoštevanjem odvisnosti obremenitev - deformacija, trdote, Youngovega modula, razbremenitvene togosti in elastične poprave. Analiza indentacij je bila izvršena z mikroskopom na atomsko silo. Analizirani AE-signal je bil dobljen s preizkusom razenja, namenjen za določanje oprijetosti. V prekritju so pogosto natezne napetosti, ima pa tudi veliko mikrotrdoto. Določitev napetosti je bila izvršena z metodo sinna2 psi in uporabo rentgenskega difraktometra. Za karakerizacijo je bila uporabljana vrsta analitičnih tehnik, kot so preizkus razenja, calo-preizkus, SEM, AFM, XRD in EDAX za inženirsko uporabo. Eksperimentalni rezultati kažejo, da se mehanska trdota povečuje s penetracijo dušika, pri čemer je Youngov modul pomembno povečan.
Keywords: nitridi; ionska implantacija; mikrostruktura; nanotrdota