Vrednotenje ranljivosti sprejemnikov GNSS za napade z motenjem signala - Blatnik, Aljaž (Elektrotehniški vestnik, 2025)
Satelitska navigacija je temelj sodobnih tehnologij, vse od naprednih avtonomnih vozil do telekomunikacijskih omrežij naslednje generacije. Čedalje večje zanašanje gospodarstva na zanesljivo delovanje globalnih navigacijskih satelitskih sistemov (GNSS) ustvarja ranljivo točko za izvedbo zlonamernega napada z željo po prekinitvi delovanja njihovih sprejemnikov. Napad sam po sebi ni kritičen, če je uporabnik o tem ustrezno obveščen; težava nastane, ko namerna motnja povzroči poslabšanje zanesljivosti ustvarjenih informacij (položaja in časa), ne pa tudi popolne odpovedi navigacijskega sistema. Temu se kljub uporabi najsodobnejših sprejemnikov GNSS ni mogoče povsem izogniti. To delo obravnava kar 400-odstotno letno rast števila namernih napadov GNSS z motnjami, predstavi tehnološke protiukrepe za zmanjševanje njihovih posledic in poda priporočila končnim uporabnikom za gradnjo odpornejših sprejemnikov. Rezultati meritev treh sprejemnikov GNSS v nadzorovanih laboratorijskih pogojih potrjujejo nedeterminističen odziv na motnje, ki ga je mogoče ovrednotiti zgolj z uporabo več merilnih vzorcev v daljšem časovnem obdobju. Prispevek vzpostavlja novo metodologijo za ustrezno sistematično vrednotenje odziva s pomočjo simulacijskega okolja ali dolgotrajnega opazovanja resničnih signalov.
Keywords: GNSS receiver; jamming; motenje; prenos časa; satelitska navigacija; satellite navigation; sprejemnik GNSS; time synchronization