Ocenjevanje natančnosti napovedi termohidravličnih programov - Prošek, Andrej (Strojniški vestnik, 2003)
V zadnjem času je velika pozornost namenjena vprašanju natančnosti napovedi termohidravličnih programov pri računanju dinamičnih odzivov sistemov jedrskih reaktorjev. Kljub velikemu napredku je zelo malo zanesljivih in splošnih orodij za ocenjevanje natančnosti računalniških izračunov. Za merljivost natančnosti programa je predlagana nova metoda na temelju naključnostne stopnje aproksimacije (NSA - SARBM). Namen študije je bil tudi raziskati in dokazati primernost predlagane metode.V postopku kvalifikacije metode NSA z metodo na podlagi hitre Fourierjeve preslikave (HFP - FFTBM)so bili uporabljeni izračuni termohidravličnega računalniškega programa RELAP5/MOD3.2 in eksperimentalni podatki iz naprave BETHSY. Z grafično primerjavo potekov in primerjavo natančnosti izračunov, dobljenih z metodama NSA in HFP smo pokazali, da metoda NSA dobro napove natančnost izračunanih potekov prehodnih pojavov. Da bi bil izračun natančnosti z metodo NSA podoben postopku z metodo HFP, smo predlagali novo mero za oceno natančnosti, imenovano količnik natančnosti (KN - AF).Dobljeni rezultati za natančnost izbranih BETHSY poskusov kažejo, da je bolje združiti metodi NSA in HFP za oceno natančnosti, kakor pa metodo NSA uporabljati samostojno.
Keywords: BETHSY; natančnost izračunov; programi termohidravlični; NSA-SARBM; termohidravlični programi; natančnost; jedrski reaktorji