Obvodna drevnina - Planinšek, Špela (Gozdarski vestnik, 2013)
Obvodno drevnino (angl. riparian buffer strip, riparian vegetation) predstavljajo naravni ali umetno osnovani pasovi vegetacije (drevje, grmovje),ki razmejujejo vodna telesa (vodotoki, jezera, ribniki, močvirja,Ž) od kmetijskih površin. V Sloveniji so naravni vodotoki pogosto še obdani z drevesnimi ali grmovnimi vrstami. Kljub temu se v zadnjih desetletjih zaradi želje po širjenju kmetijskih zemljišč obvodne pasove vegetacije izsekava/krči/odstranjuje. Taki posegi dolgoročno pomenijo, da bo zemljišče izpostavljeno vodni eroziji, obenem pa s takimi posegi poslabšamo stanje vodnega ekosistema zaradi onesnaženja. Obvodna drevnina, eden od šestih podsistemov kmetijsko-gozdarskega sistema, ima tudi velik biotski pomen, saj predstavlja koridorje za prehajanje in bivanje živalskih vrst. Poleg tega pa vizualno prispeva k podobi krajine in predstavlja prostor, kjer uspevajo nekatere drevesne vrste, katerih les lahko na trgu dosega visoke vrednosti. Prispevek obravnava tudi splošna priporočila za vzpostavitev pasov obvodne gozdne vegetacije, pomen slednje je zajet tudi v Nacionalnem gozdnem programu .
Keywords: obvodna drevnina; kmetijsko-gozdarski sistemi; funkcije gozdov; vodotoki; gozdnogospodarski ukrepi