Neuromuscular component of muscle quality assessment in older adults - Puš, Katarina (Kinesiologia Slovenica, 2024)
Koncept mišične kakovosti zajema tako mikro- kot makroskopske vidike mišične arhitekture in sestave in je pridobil večjo pozornost z vključitvijo v definicijo sarkopenije, kar kaže na pomen kakovosti mišic pri ocenjevanju mišične funkcije in moči pri starejših posameznikih. Mišična kakovost je sestavljena iz dveh komponent: živno-mišične in morfološke in je najpogosteje definirina kot razmerje med obema komponentama. Namen tega pregleda je predstaviti trenutno uporabljene metode za oceno kakovosti mišic s poudarkom na živčno-mišični komponenti pri starejših odraslih. Najpogosteje uporabljene metode za oceno morfološke komponente so slikovne - magnetna resonanca, računalniška tomografija, dvoenergijska rentgenska absorpciometrija in neslikovna bioimpedančna analiza. Živčno-mišično komponento ocenjujemo z jakostjo zgornjega in spodnjega dela telesa, z metodami kot so stisk pesti, izokinetična jakost spodnjega uda ali izometrična jakost spodnjega uda. Trenutno obstajajo tri predlagane metode ocenjevanja kakovosti mišic za terenske ali populacijske študije: indeks kakovosti mišic, ultrazvočni indeks sarkopenije in fazni kot, pridobljen z bioimpedanco. Kljub raziskovanju mišične kakovosti z različnimi metodami, enoten konsenz o metodi merjenja še ni bil dosežen
Keywords: ageing; fazni kot; indeks mišične kakovosti; muscle quality index; phase angle; skeletal muscle; skeletna mišica; staranje; ultrasound sarcopenia index; ultrazvočni sarkopenični indeks