Prevare, prevarantstvo in prevaranti: preliminarna kriminološka analiza - Kanduč, Zoran (Revija za kriminalistiko in kriminologijo, 2009)
Raznovrstne oblike varanja so tesno spete z "likom in delom" storilcev kaznivih dejanj. Ti si namreč običajno prizadevajo, da bi tako ali drugače prikrili svojo vpletenost v kriminalne dejavnosti, npr. v razmerju do oškodovancev in akterjev družbenega nadzorstva. Kršilec veljavnih kazenskopravnih norm želi dokaj pogosto skriti svojo kriminalnost tudi pred samim seboj, npr. s pomočjo racionalizacij ali nevtralizacij protipravnega ali nemoralnega ravnanja (in tako ohraniti pozitivno samopodobo ali samospoštovanje).
Keywords: države v prehodu; goljufije; kapitalizem; kriminaliteta; postsocialistične države; prevare; storilci