25. štev. Novomesto, 13. septembra 1917. Letnik XXXIII. ^j^Jl^ ^^|^^ ^^^^^ ^^^^^ ^^^J^ ^^^^^ ^^^^^ ^J^^^^l JJ^^^ Dolenjske Novice izhajajo vsak četrtek; ako : : je ta dan praznik, dan poprej. : : Cena jim je za celo leto (od aprila do aprila) 3 K, za pol leta 1*50 K. Naročnina za Nemčijo, Bosno in druge evropske države znaša 3'50 K, za Ameriko 4--50 K. List in oglasi se plačujejo naprej. Vse dopise, naročnino in oznanila sprejema tiskarna J. Krajec nasl. 1867. 15. IX. 1917. Zlotomašniku prč. P. Holistu IHedič-ii, duh. svetniku, bivšemu: profesorju v Novem mestu, župniku v Ljubljani, gvardijanu v Ljubljani, Gorici, Pazinu in na Sveti Gori, i. t. d. Marijino svetišče, poj veselja, nad tabo praznik praznikov je prisijal, častito srebrobelo, trudno glavo je Tečni z zlatom mašništva obdal. Prečastni jubilar in zlatomašnik, Vaš zlati dan ožarja naše dni, Bog Tam zvestobo vrača z zlatim vencem, s številom let izvoljene časti. Na kelih Vaš je vpisal z roko skrivno vse Vaše dni, prelepo vrsto let, od nove maše do današnje zlate vtonilo jih je v večnost petdeset. Cvetlični venec je desnico dičil, ko prvič ste stopili pred oltar, življenje Vam je zvilo krono trnja, zdaj venec zlat nebo Vam nudi v dar. In tega venca, venca Vaše slave, radujemo se srčno tudi mi, redovnega življenja čast, lepota iz zlatomašniškega venea nam žari. Marija se raduje Vaše sreče, vseh Vaših žrtev, Vaših tihih zmag; oltarju zvest služabnik svete cerkve nebeški Materi nad vse je drag. Nešteto duš, ki Vi ste jih rešili radostno zdaj iz raja zre na Vas; bogato so rodila Vaša dela, pri Bogu so, ne zbriše več jih čas. Zato čestitke naše preiskrene v hvaležnosti globoki k Vam hite, naj Jezus z morjem najčistejše sreče napolni danes blago Vam srce. Naj z zlatim vencem na srebrni glavi Gospod Vam da še mnogo zlatih dni, veselja mnogo na večer življenja in palmo zmage v srečni večnosti! Vinska posoda. Od vinske posode je v prvi vrsti odvisna dobrota vina. Kaj pomaga, če pridelamo še tako lepo, zdravo in zrelo grozdje, če ga potem nepravilno vpora-bimo, zlasti če spravimo mošt v slabo, zatohlo ali pa plesnivo posodo. Vino se nam v taki posodi pokvari in izgubi na svoji vrednosti. Vina z duškom so pri nas na dnevnem redu. Vzrok je nepravilno ravnanje z vinsko posodo. Pri nas se še vedno na vinsko posodo premalo pazi. Kadar se jo izprazni se za njo malo kdo zmeni do časa, dokler je zopet ne rabi. Potem ni čuda,' .da se les prepoji s plesnobo ali vsaj z duškom, kateri duh se prenese potem na vino. Da se to ne zgodi, moramo izpraznjeno posodo vselej koj pomiti in ko ošabne, zažveplati in zabiti. Za žvepljanje prazne posode zadostuje vsako-žveplo, če je le količkaj čisto. Na vsakih sto litrov (2 vedra) se vzame po 5 g (pol deke) žvepla.' Žveplo se strese na kako skledo, tam se zažge in se skledo postavi skozi odprta vratica v sod, nakar se vratica zapro. Kadar žveplo pogori, se sod zamaši tudi pri vehi. Posoda za žveplo ostane do prihodnjega žveplanja, ki se vrši po dveh do treh mesecih v sodu. Predno se sod rabi, se ga odpre, da se dobro prezrači in potem se ga dobro z vodo pomije, najbolje s krtačo podigne in večkrat izplakne, nakar se vanj brez skrbi mošt ali vino napolni. C§ nimamo žvepla, potem moramo spraviti sod odprt na zračnem kraju (prepihu), da ne splesni. Predno se pa tak sod rabi, ga je treba veliko bolj skrbno pripraviti, kot žveplan sod. Najbolje je, da ga zakuhamo z vrelo vodo, koji smo pridejali na vsak škaf po eno pest sode. Zakuha se pa ne sme v sodu ohladiti, temveč mora še gorka ven, sicer ni celo zakuhavanje nič vredno. Nato sod od znotraj s krtačo dobro podignemo in z vodo tolika časa pomivamo, da gre čista voda iz njega. Ako nimamo sode, ki je sedaj tudi že primanjkuje, si pomagamo z lugom. Lesni pepel poparimo, premešamo in pustimo poleči. Na vrhu se nabere čista tekočina, to je lug, ki vsebuje jedko snov, podobno sodi. Tega luga pridenemo vsakemu škafu vrele vode vsaj po en liter. Zlasti dobro, vsaj dvakrat ali trikrat, moramo pa zakuhati sod, v kterem se nam je vino spridilo, bodisi da je zavrelo, ali scikalo. Če tak sod prav temeljito z vrelo vodo in močnim lugom ne razkužimo, se nam bo vsako novo vino v njem pokvarilo. Kako škodo pomeni to v sedanji draginji, si zna vsak sam izračuniti. Zato bodimo previdni. Posebno težko je treba za vino pripraviti plesnivo posodo. Najprvo je treba vse doge in dnesa znotraj, zlasti v špranjah in frigah, dobro postrgati, ali pa celo po-oblati. Če je sod hudo plesu i v, ga razde-remo in vsako dogo pooblamo do zdravega lesa. Nato sod zopet sestavimo in večkrat, z močnim lugom izparimo (zakuhamo). Na zadnje se zakuha sod še š čistim kropom, kojemu se pridene malo vina, petijota ali tropin. Konečno se, kakor vselej, sod še z mrzlo vodo dobro pomije. B. Skalicky. Dolenjci, kaj nas uče ogrski Slovenci? Naše „Novice" so že večkrat v svojih vabilih na naročbo jadikovale, da se naše ljudstvo premalo zanhtfa za svoj list, kateremu se je radi prepičlega števila naročnikov vedno boriti s primanjkljajem. Te okoliščine se je domislil pisec nastopnih vrstic, ko je dobil v roke list ogrskih Slovencev, ki ima naslov: Novine. Pobožen, driižbeni, pismeni list za v o grške Slovence. Prihaja vsako nedelo. — Cena Noviri 6 K. Vrednik Klekl Jožef, vp. pleb. v Črensovcih (Cserfdld), Zalamegye. K lomi se more posilati naročnine i vsi dopisi, nej pa v tiskarno. Vsi naročniki tak domači kak amerikanski dobijo k Novinam brezplačno vsaki mesec , in cDolenjske Novice* in nabiti na občinsko desko v občini Velika Dolina. Kostanjevica, dne 20. junija 1917. Luznar m. p. Odvetnik *l Ign. Malnerič .naznanja da je otvorit svojo pisarno ssv ČRNOMLJU. = Hostanjeu les od enega metra dolgosti, 10 cm debelosti naprej, klan ali v deblih, vsake debelosti, WKT kupi po najvišji ceni tvrdka: : J. POGAČNIK : Ljubljana, Marije Terezije cesta 13. Izdajatelj in založnik J. Krajec nasl. Odgovorni urednik Urban Horvat. Tisk J. Krajec nasl.