Slovenija in Češka v preddverju Evropske unije - Černoša, Stanislav (Teorija in praksa, 2000)
Po osamosvojitvi sta Slovenija in Češka doživljali številne spremembe. Prehod od gospodarske povezanosti z nekdanjimi socialističnimi državami k povezanosti z zahodnoevropskimi državami je bil v Sloveniji bistveno drugačen kot na Češkem. Zato so bili zunanjetrgovinski blagovni tokovi Slovenije v obdobju od leta 1993 do leta 1997 bistveno stabilnejši od čeških. Kljub temu pa imata Slovenija in Češka številne podobnosti, ki so povezane s proizvodno strukturo oziroma gospodarsko povezanostjo z Evropsko unijo. Obe državi imata v devetdesetih letih tako podobno strukturo izvoza in uvoza, podobne deleže znotrajpanožne menjave (GL indeksi), izkazujeta tudi podobne primerjalne prednosti (RCA indeksi).
Keywords: Czech Republic; Češka; Slovenia; Slovenija; European Union; Evropska unija; države kandidatke; mednarodno sodelovanje; zunanja politika; zunanja trgovina; ekonomsko sodelovanje