Osebni zaimki v jeziku slovenskih protestantskih piscev 16. stoletja - Jelovšek, Alenka (visokošolska dela, 2014)
V disertaciji je na podlagi popolnega izpisa iz del slovenskih protestantskih piscev 16. stoletja predstavljena pisna, oblikovna in oblikoskladenjska podoba osebnih zaimkov v slovenskem knjižnem jeziku 16. stoletja. Popisane in frekvenčno ovrednotene so dvojnice, ki se pojavljajo pri posameznih avtorjih, na podlagi primerjave s praslovanskim stanjem in izpričanimi oblikami v starejših slovenskih rokopisih, v sodobnih narečjih in drugih slovanskih jezikih pa je določen njihov najverjetnejši izvor (glasovne in nalikovne spremembe, prevzem iz drugih jezikov ali narečij, napake); kjer je to mogoče, so upoštevane tudi tujejezične predloge. Ob tem so predstavljeni tudi splošni jezikovni procesi, ki so vplivali na razvoj slovenskih osebnih zaimkov v drugi polovici 16. stoletja. Opisana je tudi raba oblikovno različnih dolgih in kratkih oblik zaimkov, ki predstavljajo vzporedno paradigmo v rodilniku, dajalniku in tožilniku; ovrednotene so tudi domneve, da je pogosta raba dolgih oblik posledica tujejezičnega (nemškega) vpliva.
Keywords: 16. st.; 16th century; besedni red; dvojnice; glasoslovje; orthography; osebni zaimek; personal pronouns; phonetics; pravopis; pronouns; Slovenian language; sloveščina; word order; zaimek