Vzpostavitev proaktivno usmerjene kriminalistično-obveščevalne dejavnosti v državah Evropske unije - Potparič, Damjan (Revija za kriminalistiko in kriminologijo, 2010)
V prispevku s kvalitativno deskriptivno analizo ugotavljamo, kakšne so sestavine kriminalistično-obveščevalne dejavnosti, priložnosti in ovire ob njenem vključevanju v notranjo varnostno arhitekturo EU. Koncept (kriminalistične) obveščevalne dejavnosti je relativno nov in na njegovi podlagi je nastal model kriminalistično-obveščevalno vodene policijske dejavnosti. Države članice in pristojni organi EU so spoznali pomembnost vzpostavljanja obveščevalno vodene policijske dejavnosti, saj v delo policijskih organov prinaša proaktivnost.
Keywords: Evropska unija; kriminalistična dejavnost; obveščevalna dejavnost; policija; policijsko delo