Razvoj razširitvene kartice s signalnim procesorjem za PCI vodilo - Čeh-Ambruš, Daniel (Informacije MIDEM, 2001)
Članek obravnava razvoj in programiranje PCI razširitvene kartice za digitalno procesiranje signalov, zgrajene z DSP procesorjem s plavajočo vejico Texas Instruments TMS320C31. Razširitvena kartica predstavlja ustrezno razvojno okolje za razvoj zahtevnejših aplikacij, ki zahtevajo procesiranje velike količine podatkov in njihov prenos med pomnilnikom razširitvene karticein gostiteljskega računalnika in za katere so vodila obstoječih sistemov prepočasna. Obstoječi sistemi s tem procesorjem na PCI vodilu so zelo redki in ne izpolnjujejo postavljenih zahtev. Razvit sistem je zasnovan tako, da v največji možni meri izkorišča zmožnosti signalnega procesorja in lahko brez razširjanja pomnilniških kapacitet na njem realiziramo aplikacije kot so spektralni analizator za nizkofrekvenčne signale (z analognim vmesnikomna sistemu do frekvenc okoli 20 kHz), 32-kanalni logični analizator z vzorčenjem do 25 MHz (pri uri procesorja 50 MHz), generator 32-bitnih digitalnih signalov do 12,5 MHz, FIR filter z okoli 500 koeficienti za signale, vzorčene s frekvenco 49 kHz, procesor zvočnih efektov in vrsto drugih. Sistem omogoča povezavo z gostiteljskim osebnim računalnikom preko PCI vodila in deluje v okolju Windows 95/98/Me/NT/2000 operacijskega sistema. Kartica vsebuje 1 MB statičnega pomnilnika in 512 kB Flash pomnilnika za zagon sistema, PCI vodilo za priključitev na gostiteljski računalnik, 20-bitnidvokanalni analogni vhodno/izhodni vmesnik s frekvenco vzorčenja do 48 kHz, razširitveni vmesnik za prikjučitev uporabniških modulov ter programsko opremo, ki je potrebna za inicializacijo sistema, programiranje signalnega procesorja in komunikacijo s kartico. Programska oprema deluje v sistemu Windows 95/98/Me/NT/2000.
Keywords: digitalna obdelava signalov; osebni računalniki; PCI kartice