Energija Slovenije - Vučina Vršnak, Ana (knjige, 2021)
Razprava o različnih vprašanjih, ki se dotikajo razvoja družbe, je vedno zanimiva in občasno tudi burna. To je razumljivo, saj se vprašanja dotikajo različnih družbenih skupin, ki imajo različne poglede (interese). Energetika ni nobena izjema; mnenja se krešejo tako glede virov (fosilna goriva, plin, obnovljivi viri), infrastrukture (kateri objekti so primerni in na kateri lokaciji), lastništva % %Vendar: vse se prepleta. In vsa področja delovanja zadevajo vse: ljudi, podnebje, okolje, energijo, države, regije, svet. Manjša poraba energije zadeva ves naš način dela in življenja, saj z njim vplivamo tako na lokalno kot tudi globalno okolje. Če rešujemo en del sistema, bomo le delno uspešni. Treba je razmišljati o povezovanju vseh nas posameznikov, našega življenja, našega gospodarstva.%Energija Slovenije prinaša nekaj bistvenih informacij o energiji v svetu, predvsem pa se osredotoči na energijo oziroma energetiko v Sloveniji: kaj je zanjo značilno, kakšna je uvozna odvisnost, kakšna je energetska mešanica države, v katerih okvirih deluje slovenska energetika, kakšen je širši kontekst in s katerimi omejitvami pri snovanju napredne, nizkoogljične družbe se spopadamo kot država.
Keywords: električna energija; elektronske knjige; Energetika; energetska politika; energija; Evropska unija; jedrska energija; obnovljivi energetski viri; Preskrba z energijo; promet; rudniki; termoelektrarne; učinkovita raba energije; uvoz