Analiza čustvene inteligentnosti in izgorelosti zaposlenih pripadnikov generacije Y v času pandemije COVID-19 - Albreht, Ida (Izzivi managementu, 2021)
V prispevku predstavljamo raziskavo o čustveni inteligentnosti in izgorelosti zaposlenih pripadnikov generacije Y v Sloveniji, ki smo jo izvedli med 21. majem in 13. julijem 2020. To je bilo obdobje med koncem prvega in začetkom drugega vala pandemije koronavirusne bolezni (COVID-19) v Sloveniji. Čeprav so se ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa takrat že malo sprostili, je bil to še vedno čas, poln negotovosti. Za jesen so namreč že napovedovali drugi val epidemije in s tem vnovično zaostritev ukrepov. Raziskava, ki smo jo izvedli na vzorcu 542 oseb, je pokazala, da so zaposleni pripadniki slovenske generacije Y visoko čustveno inteligentni in da v tistem času še niso doživeli visokih stopenj simptomov izgorelosti na delovnem mestu.
Keywords: burnout; COVID-19; čustvena inteligentnost; emotional intelligence; generacija Y; generation Y; human resource management; izgorelost; kadrovski management; leadership; Slovenija; upravljanje osebja; vodenje