Neenakost po spolu v Sloveniji od 1993 do 2007 - Penner, Andrew M. (Teorija in praksa, 2012)
Kako so na stratifikacijo na trgu delovne sile v Sloveniji vplivale sistemske spremembe prehoda v tržno ekonomijo? Da bi odgovorili na to vprašanje, smo združili podatke iz registrov delodajalcev in Statističnega registra delovnoaktivnega prebivalstva s podatki o dohodnini na Statističnem uradu Republike Slovenije v petnajstletnem časovnem obdobju (1993-2007). Glavna ugotovitev je, da je v analiziranem obdobju prišlo do precejšnjega povečanja razlik po spolu in da se je spremenila osnova spolne neenakosti v plačah. V obdobju 1993-1997 so bile razlike v plačah po spolu v povprečju in tudi na ravni delovnega mesta približno 15 odstotkov. V obdobju 2003-2007 pa so moški v povprečju zaslužili približno 23 odstotkov več kot ženske in 18 odstotkov več kot ženske, ki so opravljale enako delo pri istem delodajalcu. Podatki kažejo, da ženske, ki opravljajo enako delo pri istem delodajalcu, zaslužijo pomembno manj tudi v javnem sektorju. Sklenemo z razpravo o implikacijah naših ugotovitev za razumevanje spolne neenakosti v Sloveniji in o politikah, ki bi lahko prispevale k zmanjševanju razlik.
Keywords: Gender inequality; Spolna neenakost; Trg dela; Labor market; Plače; Wages; Slovenia; Slovenija; trg delovne sile; spolna diskriminacija