Neprištevnost in procesna nesposobnost v dialogu med sodiščem in izvedencem psihiatrom - Kratovac, Alja (visokošolska dela, 2021)
Naloga izhaja iz vprašanja o tem ali je moč in kdaj z uporabo instituta neprištevnosti reševati krivdne odpustke iz doktrinarnega razloga neobstoja voljnega ravnanja, pa tudi zakaj se v praksi uporablja institut neprištevnosti tam, kjer bi morala biti zaradi ugotovitve neobstoja voljnega ravnanja izdana oprostilna sodba. Kdo je danes človek, za katerega velja domneva prištevnosti in kako so pravno in kriminalnopolitično obravnavani storilci, ki svojih ravnanj ne razumejo in jih ne morejo obvladovati iz različnih razlogov. Doktrinarno jih je moč namreč obravnavati na ozki bipolarni osi: duševno bolne preko instituta neprištevnosti, duševno zdrave pa s pravili voljnega ravnanja in krivde.
Keywords: biološko-psihološka metoda; Disertacije; Neprištevnost; Pravdni postopek; procesna nesposobnost; uporaba instituta neprištevnosti v praksi