Ugotavljanje pravilnega zaposlitvenega statusa - Polajžar, Aljoša (Delavci in delodajalci, 2026)
Avtor obravnava vsebino in pomen novejšega primerjalnopravnega sodnega primera določitve zaposlitvenega statusa dostavljavcev, ki opravljajo delo prek platforme za dostavo Wolt. Finsko Vrhovno upravno sodišče je sicer ugotovilo, da je imelo delo dostavljavcev številne značilnosti, ki so bile običajno povezane s samostojnimi podjetniki - vendar pa so bili v predmetni zadevi kljub temu izpolnjeni vsi elementi delovnega razmerja po finski zakonodaji. Predmetna odločitev je lahko potencialno pomembna tudi za slovenski pravni red - tako v luči implementacije Direktive o platformnem delu kakor tudi pri morebitnih bodočih sodnih primerih.
Keywords: algoritemsko upravljanje; algorithmic management; delovno razmerje; employment relationship; notion of a worker; platform work; platform workers; platformni delavci; platformno delo; pojem delavca