Uporaba arhivskega gradiva na spletu - Filipič, Igor (Moderna arhivistika, 2023)
Članek opisuje spoznanja o uporabi arhivskega gradiva na spletu ter predstavlja nove možnosti za uporabo arhivskega gradiva, zlasti v izobraževalnem procesu. Avtor opiše spremembe, ki jih je prinesla digitalna dostopnost arhivskega gradiva, ter izpostavlja nove možnosti uporabe arhivskega gradiva v vzgojno-izobraževalnem procesu. Predstavljene so smernice za pripravo projektov za izobraževalne ustanove, ki vključujejo arhivsko gradivo, ter ključno vlogo arhivov pri orientaciji, interpretaciji in analizi arhivskega gradiva pri izobraževalnih projektih. Namen članka je predstavitev možnosti za izboljšanje učnih izkušenj s pomočjo digitalne dostopnosti arhivskega gradiva.
Keywords: digitalizirano gradivo; digitized records; educational process; interpretacija gradiva; interpretation; izobraževalni proces; online accessibility; popularizacija; popularization; spletna dostopnost