What's in a name - Amaral, Ana Luísa (knjige, 2021)
Naslov zbirke What's in a name iz leta 2017 je v angleščini, kar izraža ambivalentnost odnosa med stvarjo in njenim poimenovanjem in kaže na mnogoterost smislov, ki jih najdemo v tej knjigi. Po drugi strani pa je citat iz Hamleta, iz katerega je naslov, in ga najdemo v epigrafu, preveden v portugalščino. Zbirka je preplet vsakdanjika in kozmičnega, poetičnega in političnega, sočutja in ironije, čudenja in razočaranja - je beseda in življenje. Čemur se reče vrtnica, enako sladko z drugim imenom bi dišalo. Ta Hamletov citat, nadaljevanje naslova, nas povede k razmišljanju, kako jezik prilagoditi dimenzijam stvarnosti. Vsa jezikovna kompleksnost ni dovolj, da bi skozenj spoznali pravo, bolje rečeno, natančno naravo stvari. Poezija se porodi iz poskusa, da bi poimenovali tisto, kar v presledkih, pavzah ostane. Pesmi nas navedejo na razmišljanje o povezavah med poezijo in svetom in to v izvirnosti, izčiščenosti in preciznosti, značilnih za avtorico, ki je ena najvidnejših ustvarjalk sodobne lirike.