Modernism and multiethnicity? - Colombi, Matteo (Primerjalna književnost, 2009)
Avtor članka razpravlja o zvezi med modernismom in večetničnostjo. V prvem delu oriše zgodovinske poteze večetničnosti v Pragi in Trstu med habsburško vladavino in pokaže, kako ključen je bil narodnostni diskurz za nastanek modernih metropol v Zahodni in Vzhodno-srednji Evropi. Avtor z analizo dveh romanov, Přehrada (Nasip) Marie Majerová in Graničarji Bogomirja Magajne, ugotavlja, ali je večetničnost mogoče obravnavati kot element modernističnega podobja Prage in Trsta.
Keywords: Majerová, Marie, 1882-1967; Trst; Magajna, Bogomir, 1904-1963; primerjalna literarna veda; Slovene literature; slovenska književnost; Czech literature; češka književnost; Austria-Hungary; Avstro-Ogrska; Praga; Prague; modernizem; večetničnost; večkulturnost