Symptomatic imperforate Cowper's syringocele in a 5-year-old boy - Roić, Goran (Radiology and oncology (Ljubljana), 2005)
Izhodišča. Cowperjeva siringokela je redka anomalija Cowperjeve žleze pri otrocih. Nastane zaradi obstrukcije žleznega izvodila. Simptomatske oblike zdravimo glede na velikost siringokele in starost bolnika. Odločamo se za endoskopsko ali odprto perinealno operacijo. Prikaz primera. Poročamo o simptomatski neperforirani siringokeli pri 5-letnem dečku. Ceprav običajno siringokelo najlepše prikažemo z izpraznitveno cistouretrografijo, s to preiskavo nismo zaznali nobene utesnitve ali polnitvenega defekta v bulbarnem delu sečnice. Seringokelo smo dokazali z ultrazvočno vodeno perinealno punkcijo, med katero smo injicirali kontrast v cistično spremembo. Zaključki. Pri neperforirani siringokeli je ultrazvočna preiskava koristna metoda, zlastipri mladih bolnikih in nam pomaga pri odločitvi za perinealni operativniposeg.
Keywords: Abnormalities; Bulbourethral Glands; Bulbouretralne žleze; child; Child, Preschool; Ciste; Cysts; diagnostika; otroci; Otrok predšolski; Ultrasonography; urologija