Pravice manjšin in jezikovne pravice v medijih v Republiki Sloveniji in v tujini - Žurej, Jurij (Revus (Ljubljana), 2004)
Tako v Sloveniji kot tudi v svetu obstaja obsežna zakonodaja, ki ureja vprašanja jezika in ki vpliva na obliko medijev ter ima vpliv tudi na življenja ljudi, ki pripadajo manjšinam. Jezik je bil in ostaja eden izmed najpomembnejših instrumentov za vzpostavljanje in ohranjanje države. V tem kontekstu so sprejete tudi določene zahteve, ki varujejo nacionalne manjšine. V članku avtor opisuje temelje varovanja manjšinskih in jezikovnih pravic v medijih v Republiki Sloveniji. Članek pa predstavlja tudi bolj zanimive rešitve v zakonodaji in praksi drugih držav. Tako izpostavlja vprašanje uradnega priznanja določenih jezikov, promocije uradnih/državnih jezikov, vprašanje jezikovnih kvot, zahtev po prevajanju, promocije jezikov manjšin, posebne vloge javnih medijev, vprašanje licenciranja, meddržavne dimenzije in podobna vprašanja, ki se nanašajo na obravnavano problematiko.
Keywords: človekove pravice; jezikovne pravice; mednarodne primerjave; množični mediji; narodne manjšine; pravice manjšin; pravno varstvo; Slovenija