The profitability of P.G. 600 in well managed sow herd - Kastelic, Miran (Acta agriculturae Slovenica, 2011)
Primerni rezultati reprodukcije so ključnega pomena za uspešno prašičerejsko proizvodnjo. P.G. 600, ki je kombinacija serumskega gonadotopina brejih kobil in človeškega horionskega gonadotropina, se pogosto uporablja kot spodbujevalec estrusa. Gospodarnost uporabe P.G. 600 smo preizkusili na svinjah prvesnicah na dobro vodenem obratu z 2.500 svinjami in 14,04 živorojenimi pujski po gnezdu. Poskus je trajal eno leto. Poskusno skupino, 502 živali, smo tretirali s P.G. 600 ob odstavitvi prvega gnezda. Kontrolne skupine, 503 živali, nismo tretirali. Podatke smo obdelali po štirih letnih sezonah: pomlad, poletje, jesen in zima. Stroške za krmo, amortizacijo svinje in objektov ter opreme, dela in tretiranja s P.G. 600 v poskusni skupini smo ocenili za obdobje od odstavitve do uspešne osemenitve ali do izločitve. Stroški v skupini, tretirani z P.G. 600, so bili nižji spomladi (-0,68 EUR po rojenem pujsku) in poleti (Ž0,88 EUR po rojenem pujsku), ne pa jeseni (+0,05 EUR) in pozimi (+0,46 EUR). Na farmi z letno proizvodnjo 65 tisoč 30 kg težkih pujskov so se stroški znižali za 3.249 EUR. Če bi preparat uporabljali le spomladi in poleti, bi privarčevali 4.973 EUR. To predstavlja le 0,15 do 0,19 % letnega prihodka farme. Uporaba P.G. 600 na dobro vodenem obratu ne bi izboljšala gospodarnosti.
Keywords: pigs; prašiči; primiparous sows; svinje; prvesnice; reproduction; reprodukcija; oestrus; promoters; estrus; profitability; spodbujevalci; gospodarnost