Sir Gawain and the Green Knight - Jakovljević, Mladen M. (Primerjalna književnost, 2019)
Angleška srednjeveška ljubezenska pesnitev Sir Gawain in Zeleni vitez je edinstvena ne le po obliki, vsebini in zgradbi, temveč tudi po pesnikovi spretni rabi konvencij, v kateri se poigrava z bralčevimi pričakovanji tako, da uvaja prvine, ki naredijo pesnitev čudovito dvoumno in jo umeščajo v področje, kjer se - nejasno zamejeni - prekrivata realnost in fikcija. Čeprav pesnitev na prvi pogled slavi moč in čistost kavalirstva in viteštva, ju v resnici podvrže subtilni kritiki in komentiranju njunega neuspeha v resničnem življenju zunaj dvora. To je še posebej očitno, ko simbolizem pesnitve ter njenega junaka in družbo, iz katere izhaja, beremo v zgodovinskem kontekstu, tj. kot odraz dejanskega srednjeveškega življenja. V skladu s tem je mogoče pesnitev Sir Gawain in Zeleni vitez brati kot besedilo, ki kavalirstvo in viteštvo bolj kot z odkrito naklonjenostjo časti s komentarjem na njuno postopno razblinjanje, saj gre za čas, ko je prihodnost na zunaj sijočega, a v resnici načetega kraljestva, njegovih vladarjev in družbe ob dejanjih vse prej kot brezmadežnih krščanskih vitezov videti precej temačna.
Keywords: angleška književnost; kavalirstvo; ljubezen; Sir Gawain and the Green Knight; Sir Gawain in Zeleni vitez; srednjeveška književnost; viteško pesništvo; viteštvo