The higher education citizenship curriculum - Deželan, Tomaž (Annales. Series historia et sociologia, 2014)
Tradicionalnemu pogledu na državljansko vzgojo je inherentno prepričanje, da bodo študenti postali kritični in deliberativni državljani, ki bodo sposobni razumevanja družbenih procesov, kakor tudi participacije v njih. V literaturi je normativnih razmišljanj o vlogi visokega šolstva pri ustvarjanju demokratične družbe in dobrih državljanov na pretek, ni pa mnogo empiričnih študij, ki bi analizirale kurikul državljanske vzgoje na tej ravni izobraževanja. Članek skuša zapolniti omenjeno vrzel z vsebinsko analizo visokošolskih kurikulov ter s poudarkom na formalnem in neneformalnem kurilulu ali priložnostnem učenju. Čeprav se s tem izpuščata emocionalno-vedenjska ter kognitivna dimenzija, ki sta enako pomembni, pa ta pristop razkriva tako širino kot intenzivnost prisotnosti državljanskih vsebin. Na podlagi raziskovalnega okvira za spremljanje državljanske vzgoje Mednarodne asociacije za evalvacijo izobraževalnih dosežkov (IEA) smo analizirali vse bolonjske študijske programe prve stopnje, ki jih ponuja Univerza v Ljubljani. Analiza teh 140 študijskih programov je pokazala, da je disciplinarnost močan napovedovalec prisotnosti državljanskih vsebin v visokošolskih kurikulih ter da je prisotna vsebina osredotočena predvsem na državljansko skupnost in sistem, saj le redko posega na polja državljanskih načel, državljanske participacije ali državljanskih identitet.
Keywords: bolonjski študijski programi; Civics; Curricula (Universities and colleges); Državljanska vzgoja; Higher education; Slovenia; Slovenija; Študijski programi; University of Ljubljana; Univerza v Ljubljani; Visoko šolstvo