K slovenskim kulturnim študijam - Stanković, Peter (Teorija in praksa, 2007)
Kulturne študije so se v Sloveniji skozi mnoge raziskave, nenazadnje pa tudi nekatere do- in podiplomske programe, do danes že dobro uveljavile, še posebej če upoštevamo relativno majhnost države in novost discipline. Je pa v tem kontekstu mogoče opaziti, da tovrstno raziskovanje pretežno zgolj uporablja koncepte in raziskovalne nastavke, ki so bili razviti drugod, v glavnem v Veliki Britaniji, in jih potem aplicira na lokalne primere. To seveda ima svojo težo in smisel, toda po drugi strani je slovenska kulturna situacija dovolj specifična, da bi morale kulturne študije tu razviti vsaj tolikšen specifičen raziskovalni aparat, ki bi bil zmožen zaznati in tematizirati njene posebnosti. V prispevku avtor razmišlja o tej možnosti in izpostavlja nekaj posebnosti slovenskega političnega, kulturnega in zgodovinskega konteksta, ki bi v tem smislu lahko ponujale izhodišče za oblikovanje prepoznavno slovenskih kulturnih študij. Konkretno tu omenja štiri osnovne elemente: dejstvo, da je slovenska kultura v resnici križišče kultur, da ima v Sloveniji kultura v javnem življenju posebno simbolno mesto, izkušnjo uspele komunistične revolucije in močan vpliv punkovskega gibanja.
Keywords: Kulturne študije; Cultural studies; Raziskovanje; Research; Political aspects; Politični vidik; Historical aspects; Zgodovinski vidik; Revolucije; Revolutions; Slovenija; Punk; družba; society; Slovenia; popularna kultura