Review of computer models for fabric simulation - Jevšnik, Simona (Tekstilec, 2014)
Računalniške 3D tehnologije so čedalje bolj prisotne na različnih tekstilnih področjih, od konstruiranja in izdelave tkanin in oblačil, virtualne predstavitve človeškega telesa, interaktivnega virtualnega prototipiranja, do virtualnih modnih revij in e-trgovanja. Prispevek podaja pregled pogosteje uporabljenih računalniških metod za simulacijo tekstilij. Razdeljen je na dva dela: v prvem je opisano trenutno stanje uporabe računalniških modelov za simulacijo tekstilij, temu sledi razlaga osnovnih pojmov in potrebnih parametrov za njihovo simulacijo. V drugem delu so predstavljeni pristopi in metode za njihovo izgradnjo. V zaključkih je podan pregled najznačilnejših uporabljenih tehnik in parametrov, potrebnih za defi niranje računalniških modelov tekstilij ter smernice nadaljnjega razvoja.
Keywords: CAD/CAM; modeli tekstilij; simulacije tekstilij; tekstilstvo