Enhancement of mechanical properties of the AA5754 aluminum alloy with a severe plastic deformation - Izairi, Neset (Materiali in tehnologije, 2014)
Zadnjih nekaj let vzbujajo pozornost znanstvenikov in tehnologov mehanske lastnosti materiala z ultradrobnimi zrni (UFG). Ugotovljeno je bilo, da je z uporabo velike plastične deformacije (SPD) mogoče močno zmanjšati velikost zrn v kovinski zlitini. To delo poroča o metodi "equal-channel angular pressing" (ECAP) kot najpogosteje uporabljeni SPD za zmanjšanje zrn, ki povzroči občutno povečanje mehanskih in funkcionalnih lastnosti komercialne zlitine AA5754. ECAP povzroči občutno zmanjšanje velikosti zrn iz 70 %m pri dobavljeni zlitini na 5 %m po 6 prehodih. Omenjeno zmanjšanje velikosti zrn je povečalo mikrotrdoto za faktor 4. Rezultati so bili primerjani z rezultati pri zlitini AA3004.
Keywords: severe plastic deformation; velika plastična deformacija; ultradrobna zrna; equal-channel angular pressing; mechanical properties; mehanske lastnosti; microhardness; mikrotrdota; natezni preizkus; tensile test