Altitudinal distribution and habitat use of the common wall lizard Podarcis muralis (Linnaeus, 1768) and the Horvath's rock lizard Iberolacerts horvathi (Méhely, 1904) in the Kočevsko region (S Slovenia) - Žagar, Anamarija (Natura Sloveniae, 2016)
V raziskavi smo pridobili skupno 62 novih podatkov o razširjenosti dveh vrst kuščaric na Kočevskem: za pozidno kuščarico (Podarcis muralis) in velebitsko kuščarico (Iberolacerta horvathi). Od vseh 62 lokacij sta se vrsti pojavljali sintopično na 11 lokacijah (18 %), na 42 lokacijah (68 %) je bila zabeležena le pozidna kuščarica, na 9 lokacijah (14 %) pa izključno velebitska kuščarica. Obe vrsti sta na Kočevskem razširjeni čez celotni višinski gradient, ki se razteza med 200 m n.m. v dolini reke Kolpe do 1100 m n.m. na najvišjih vrhovih planot. Vendar pa se vrsti pojavljata v višjih relativnih gostotah na različnih nadmorskih višinah, in sicer je velebitska kuščarica pogostejša v višjih legah, pozidna kuščarica pa v nižjih. Kar zadeva rabo prostora, smo ugotovili, da je pozidna kuščarica nagnjena bolj k splošni rabi prostora kot velebitska kuščarica. Pozidna kuščarica je bila najdena v sedmih različnih habitatnih tipih, medtem ko je bila velebitska kuščarica najdena le v treh, in sicer: v naravnih in umetnih ostenjih in presvetljenem gozdu.
Keywords: altitudinal gradient; habitat use; Iberolacerta horvathi; Kočevsko; Kočevsko region; kuščarji; lizards; Podarcis muralis; proteus; raba prostora; Slovenia; Slovenija; Slvoenia; višinski gradient