Povezava med podajnostjo in dolžino razpoke za različne lomnomehanske preizkušance - Kovše, Igor (Materiali in tehnologije, 2000)
Pri lomnomehanskih preizkusih je treba meriti dolžino razpoke v preizkušancu v realnem času, med potekom preizkusa. Za učinkovito meritev dolžine razpoke iz podajnosti preizkušanca je treba narediti tri korake: (a) računsko po metodi končnih elementov, določiti funkcijo podajnosti v odvisnosti od dolžine razpoke; (b) s primernim algoritmom določiti navedeni funkciji inverzno funkcijo; (c) primerjati numerično določeno dolžino razpoke z izmerjeno in kalibrirati numeričnoi postopek in preizkus za dosego čim večje natančnosti. Prispevek podaja primerjavo izmerjenih in po navedenem postopku numerično določenih dolžin razpok za nekatere lomnomehanske preizkušance.
Keywords: mehanske lastnosti; mehanika loma; razpoka; finite element method; metoda končnih elementov; utrujenost materialov