Protiobrabne lastnosti jekla 42CrMo4 nitriranega v plazmi in prekritega s trdo zaščitno prevleko - Podgornik, Bojan (Materiali in tehnologije, 2000)
V okviru našega dela smo raziskali tribološke lastnosti jekla 42CrMo4, nitriranega v plazmi in prekritega z dvema različnima zaščitnima prevlekama (TiN in TiAlN). Pred tribološkimi preizkusi smo z metalografijo, elektronsko in optično mikroskopijo, z merjenjem mikrotrdote in topografije površine ter oprijemljivosti prevlek ovrednotili kontaktno tehnično površino. Tribološke preizkuse smo opravili na napravi valjček-disk pri suhem drsenju. Za ugotovitev vpliva nitriranja, njegove globine in spojinske plasti na tribološke lastnosti kompozita prevleka-podlaga smo trdi zaščitni prevleki nanesli na kaljeno jeklo, kakor tudi na jeklo, nitrirano v plazmi. Samo nitriranje v plazmi pa je bilo izvedeno pri dveh različnih okoliščinah, v atmosferi z zelo nizko vsebnostjo dušika ter v klasični atmosferi s 25% ?$N_2$?. Rezultati kažejo, da v primerjavi s kaljenjem plazemsko nitriranje jekla 42CrMo4 izboljša protiobrabno odpornost nanesenih trdih zaščitnih prevlek. Čeprav so predhodne raziskave pokazale negativen vpliv spojinske plasti, pa natančno vodeno plazemsko nitriranje omogoča nastanek homogene spojinske plasti s pozitivnim učinkom na protiobrabne lastnosti plazemsko nitriranega jekla 42CrMo4, prekritega s trdo zaščitno prevleko.
Keywords: tribološke lastnosti; jeklo; nitriranje; obraba